Locaties

AMSTERDAM / BIJLMERBAJES

De Bijlmerbajes, officieel de Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel geheten, is de laatste grote gevangenis die in Nederland gebouwd is. De gevangenis werd in 1978 geopend als een zogenaamde “humane” gevangenis.

Anders dan de naam doet vermoeden staat de Bijlmerbajes niet in de Bijlmer maar in Overamstel. De gevangenis werd gesloten op 1 juni 2016. Per 8 augustus 2016 is het complex in gebruik als asielzoekerscentrum.

HAARLEM / DE KOEPEL

De koepelgevangenis van Haarlem is een voormalige strafgevangenis. Het is een van de drie koepelgevangenissen naast Arnhem en Breda en werd in 1901 gebouwd door justitiearchitect W.C. Metzelaar, wiens vader de gevangenissen in Breda en Arnhem bouwde. Het complex telt vier gestapelde cellenringen met in totaal 400 cellen.

De penintentiaire inrichting in Haarlem is in 2016 gesloten. Daarna is het tijdelijk gebruikt als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen.

ARNHEM / DE BERG

De koepelgevangenis van Arnhem is een voormalige gevangenis die in 1886 door Johan Metzelaar werd ontworpen. Op 22 maart 2013 kwam het nieuws dat deze inrichting gesloten zou worden. Het complex diende daarna niet meer als gevangenis, maar als huis van bewaring.

In september 2015 wees het COA de voormalige gevangenis aan als opvangcentrum voor de vele vluchtelingen die de EU binnenkwamen. Het complex is geregistreerd als rijksmonument.

UTRECHT / WOLVENPLEIN

De Penitentiaire Inrichting Wolvenplein is een uit 1856 daterende gevangenis in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht. Tot de sluiting in 2014 was het de oudste cellulaire gevangenis van Nederland die nog als penitentiaire inrichting in gebruik was.

De Utrechtse gevangenis heeft een kruisvormige plattegrond naar ontwerp van Isaäc Warnsinck en de ingenieur van Waterstaat J. Fijnje.

ideefix

Jan Bruin | marketing & communicatie

Jan@stichtingideefix.nl