Schrijvers, Regisseur en Producenten

Christine Otten

Christine Otten (Deventer, 1961) brak in 2004 door met de grote roman De laatste dichters die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels. Daarnaast schreef ze Rafael (20140 en We hadden liefde, we hadden wapens (2016).

Christine is artistiek leider en schrijver van de Gevangenis Monologen, en het initiatief voor het stuk ontstond toen ze gevraagd werd om een schrijfcursus voor gevangenen te verzorgen.

Herman Koch

Herman Koch (Arnhem, 1953) is de schrijver van Het diner (2009), Geachte heer M. (2014) en De greppel (2016). In 2017 schreef hij het Boekenweekgeschenk, Makkelijk leven.

Gevangenis Monologen is het eerste theaterstuk waaraan Herman mee schrijft en hij ontfermt zich over de rol van Gerard.

Manon Uphoff

Manon Uphoff (Utrecht, 1962) begon al vroeg met tekenen en schrijven. Haar debuut, de verhalenbundel Begeerte, werd zeer enthousiast onthaald en kwam op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. In 2005 publiceerde zij daar de roman Koudvuur, in 2009 de roman De spelers, in 2012 de met de Opzij Literatuurprijs bekroonde novelle De ochtend valt en in 2013 verscheen de bundel De zoetheid van geweld, met negen nieuwe verhalen.

Ze schrijft mee aan de Gevangenis Monologen omdat…

KASPER KAPTEIJN – REGISSEUR

Kasper Kapteijn (1973) is regisseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in muziektheater, monologen en locatietheater. Kasper regisseerde bij productiehuizen en gezelschappen door het hele land. Hij was Artist in Residence bij het MC Theater in Amsterdam en onlangs vierde hij succes bij Theatergroep Flint, met de muziektheaterproductie ’Sal ek altyd wit wees’.

Kasper doet mee aan de Gevangenis Monologen omdat hij graag het onzichtbare zichtbaar maakt. Naast de regie verzorgde Kasper de casting, en bewerkte hij de teksten samen met Christine.

STICHTING IDEEFIX – DANIEL KRIKKE EN TEAM

Stichting Ideefix is initiatiefnemer van de Gevangenis Monologen en oprichter Daniel Krikke was degene die Christine Otten vroeg de schrijfcursus bij Exodus te verzorgen. Daniel is producent van het stuk, en wordt hierin bijgestaan door uitvoerend producent Aram Balian. Het productieteam wordt gecompleteerd door productiemedewerker Noumy van Willigen en productieassistent Abdel El Yazri. Jan Bruin verzorgt de promotie van het stuk, altijd in nauwe samenwerking met het team.

De doelstelling van de Stichting Ideefix is het in staat stellen van talenten om (audio-visuele) producties te maken zoals (korte) speelfilms, documentaires, events, theater met een sterk cultureel en maatschappelijke insteek. Daarbij geven we een stem aan groepen die zich in kwetsbare posities bevinden.

Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin (Utrecht, 1980) is Dichter des Vaderlands. Ze groeide op in Zeeland, volgde schrijfonderwijs in Amsterdam en werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om dat te kunnen betalen. Haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies, verscheen in 2012 en werd bekroond met de VSB Poëzieprijs. Een aantal gedichten die Ester Naomi baseerde op haar ervaring als bewaarder worden in de Gevangenis Monologen verweven.

LORIJN VON PIEKARTZ – DE MUZIKANT

Lorijn is vooral bekend als lead gitarist van Jett Rebel, hiermee heeft hij o.a. op de festivals Pinkpop, Lowlands, Sziget en North Sea Jazz gestaan en op verschillende podia, zoals de Heineken Music Hall, Paradiso en Ahoy.
Lorijn treedt ook op met andere artiesten, o.a. Shirma Rouse, Sven Hammond en Jennie Lena.

Lorijn werkt mee aan de gevangenis monologen vanwege het inspirerende maatschappelijke aspect dat hem aanspreekt en tevens vanuit de behoefte een vernieuwende uitdaging aan te gaan!

ideefix

Jan Bruin | marketing & communicatie

Jan@stichtingideefix.nl