Interview met scenario schrijfster Christine Otten

Interview met scenario schrijfster Christine Otten

Onlangs hebben wij de scenarioschrijfster Christine Otten geïnterviewd om ons een voorproefje te geven van de voorstelling. Lees hoe haar rit was en wat je kan verwachten tijdens de voorstelling van Gevangenis Monologen 3.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben literair auteur (van o.a. De laatste dichters en Een van ons) en bedenker en schrijver van de Gevangenis Monologen. Sinds 4,5 jaar begeleid ik met veel plezier een schrijfgroep van langgestraften in de gevangenis. Er is veel talent onder gedetineerden. Dat is erg inspirerend.

Hoe gaat het met het scenario?
Het was een avontuur om het script voor Gevangenis Monologen 3 te schrijven, maar ik ben erg blij met het resultaat. Ik interviewde Mo uitgebreid voor deze editie, hij is een Somalisch-Nederlandse man van 29 zal een lange straf uit en is nu coach van jongeren die het zwaar hebben. Ik sprak ook met verschillende gevangenisdirecteuren over hun ervaringen. Het verhaal van Mo is het uitgangspunt; dat maakt de Gevangenis Monologen zo speciaal. Je krijgt een unieke kijk in de gevangeniswereld; beleeft het mee vanuit het perspectief van de (ex)gedetineerde, zonder de andere perspectieven uit het oog te verliezen.

Wat kunnen we verwachten van de voorstelling?
Het wordt een enerverende voorstelling met drama, humor en spanning. Ik denk dat mensen geraakt en ontroerd gaan worden. En hopelijk zet de voorstelling aan tot nadenken. Achterliggende vragen die we stellen zijn: waarom is er zoveel recidive (bijna 50% van de ex-gedetineerden komt opnieuw in de gevangenis terecht) en lukt het mensen na detentie slecht te re-integreren? Misschien doen we als samenleving (en gevangenissen) te weinig aan positieve re-integratie? En welke rol speelt uitsluiting (op basis van huidskleur bijvoorbeeld) als het gaat om criminaliteit? Mo kreeg al jong te maken met discriminatie vanwege zijn huidskleur en culturele achtergrond. Op zijn 2e kwam hij naar Nederland met zijn ouders, die vluchtten voor oorlog. Hij kreeg het gevoel er niet bij te horen en belandde op straat. Mo is de laatste om dat als oorzaak van zijn delicten aan te geven, maar het speelde wel een belangrijke rol waardoor hij zijn heil op straat zocht in plaats van bijvoorbeeld op school. Wij geven trouwens geen antwoorden, maar stellen vooral vragen en laten de verhalen voor zichzelf spreken. De bezoekers kunnen hun eigen meningen vormen…

Wat maakt het anders dan de andere edities?
Naast Mo, spelen de bewaarder John en gevangenisdirecteur Karen ook een belangrijke rol. En de onzichtbare vierde speler is het gevangenissysteem misschien wel… Hoe werkt dat nou in een gevangenis en waarom gaat het ondanks de vaak goede intenties van het personeel zo vaak mis en voelen gevangenen zich niet serieus genomen waardoor hun frustratie alleen maar groter wordt….

Juda Goslinga speelt een dubbelrol: hij is ook Gerry, een oudere gedetineerde die Mo onder zijn hoede neemt in de gevangenis. Gevangenis Monologen 3 is vooral een diep menselijk verhaal over verlies, identiteit, ouders en kinderen, tegenslagen en hoe je die (misschien) kunt overwinnen?

Wie raad je aan de voorstelling te komen zien?
Ik denk dat de voorstelling voor bijna iedereen interessant is. Dat klinkt misschien arrogant, maar ik meen het. Mandela zei eens: ‘Als je een land wilt leren kennen, kijk dan naar de gevangenissen.’ De gevangenis is een de samenleving in het klein. Als publiek kijk je toch een beetje in de spiegel. In de gevangenis heerst vaak een cultuur van ‘wij’ en ‘zij’. Alsof gevangenen een ander mensensoort is bijna. Maar dit gaat over ons allemaal want iedere gedetineerde heeft en verhaal, een achtergrond en het is niemands droom om ooit in de gevangenis te raken. Het is niet toevallig dat onze gevangenissen vol zitten met mensen van kleur en uit zogenaamde ‘lagere’ milieus. Het gaat ook om kansen, waar je wieg staat. Zonder ooit (geweld)delicten te vergoelijken trouwens. Dat doet Mo ook niet. Eigenlijk ken ik geen gedetineerde die dat doet; er wordt emotioneel heel wat af geworsteld in gevangenissen.

Delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Kun je net als Patrick niet wachten?

Na ons bijzondere gevangenis tournee, zullen we begin 2022 de theaters bestormen! Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de voorstelling? De eerste zijn die een kaartje kan kopen zodat je bij onze epic première kan zijn? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kom naar de voorstelling

Voorstelling met uw organisatie bijwonen?

Wilt u een bijzonder experience? Kom samen met uw personeel naar de spannendste Theatervoorstelling van 2023

Download de brochure

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.